De nieuwste patronen

Alles over breien en haken

Breien, haken en creatief met je handen zijn is momenteel helemaal trendy! Niet alleen bij jonge moeders, ouderen maar ook bij kinderen. Bij JF Creatief hebben we heel veel verschillende soorten garens. En die zijn allemaal geschikt om mee te haken of te breien. We hebben bijvoorbeeld 100% acryl, een mix van acryl met wol en een mix van polyester en acryl. Ons garen is lekker zacht, voelt prettig aan en blijft lang mooi. Al onze garens hebben het kwaliteitskeurmerk “Vertrouwen in textiel” (Oeko-tex).

Brei en haak advies

Het is moeilijk om vooraf te bedenken hoeveel garens je nodig bent voor je brei- of haakwerkklus. Dat hangt af van je patroon, de lengte van de bol, de naalddikte, maar ook je manier van breien of haken. Wij geven je daarom graag advies. Neem gerust contact met ons op hiervoor. We helpen je graag verder.

De dikte van de naalden kiezen

Om te weten hoe dik de naalden (of pennen) moeten zijn, hoef je alleen maar even op de wikkel van de bol te kijken. Daar staan altijd twee diktes op: als je iemand bent die altijd los breit, neem je de dunste naalden. Als je altijd strak breit, neem je de dikste naalden. En wil je gaan haken: dan geldt precies hetzelfde.

De juiste naalden kiezen

Naalden met een knop zijn handig als je wilt voorkomen dat het breiwerk makkelijk van de naalden afglijdt. Naalden zonder knop zijn handig voor ronde breisels, zoals sokken. Je hebt dan soms wel 4 of 5 naalden nodig. Rondbreien kan ook met een rondbreinaald of een breiring. Zo’n rondbreinaald is ook aan te raden als je iets heel breeds wil breien waar je veel steken voor moet opzetten. Een gewone breinaald van 40 centimeter is dan te kort. Je hebt breinaalden van aluminium, kunststof, hout en bamboe. Als je net met breien begint kan hout of bamboe een aanrader zijn: dat breit wat stroever (en rustiger). Nadeel is wel dat deze naalden makkelijker kunnen breken. Hoe beter je kunt breien, hoe sneller het gaat. Dan zijn gladde naalden van aluminium of hoogwaardig kunststof vaak prettiger. Haken gaat het best met aluminium haaknaalden die in het midden een grip hebben. Bij Zeeman hebben we naalden in alle diktes, voor al je brei- of haakwerk.

We zijn erg benieuwd wat voor creaties je allemaal maakt. Deel deze daarom gerust met ons. Dat kan via de e-mail maar ook via onze Facebook pagina!